Από: Μαρία Πέππα –

Ο εθισμός σε πορνογραφικό υλικό, είναι ένας από τους πιο αχαλίνωτους εθισμούς της εποχής μας, είναι ένα φαινόμενο με αυξανόμενες τάσεις και που ταλανίζει ένα μεγάλο μέρος του ανδρικού πληθυσμού. Η συχνή προβολή και έκθεση των ανδρών στο πορνό, υπονομεύει την ικανότητά τους να έχουν υγιείς:

• Συναισθηματικές Σχέσεις
• Σεξουαλικές Σχέσεις
• Φυσιολογική Ζωή

Ανάλογα με τον τρόπο με τον οποίο ορίζουμε τη λέξη ¨εθισμός¨, η ιδεοληψία της πορνογραφίας μπορεί να είναι εξίσου καταστροφική για τη ζωή και τις σχέσεις όπως τα ναρκωτικά ή το αλκοόλ. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι αυτός ο εθισμός είναι από τους χειρότερους επειδή ελάχιστοι από εμάς επιθυμούμε να απέχουμε από τη σεξουαλική έκφραση και ζωντανή πράξη.

Και μπορεί αυτή η ιδιωτική δραστηριότητα να μην έχει ουσιαστικά θύματα και καμία ζωή να μην κινδυνεύει. Πολλοί άνθρωποι ή ζευγάρια απολαμβάνουν μια μέτρια χρήση πορνό για να ενισχύσουν τη σεξουαλική τους ζωή και να εκπαιδεύσουν ο ένας τον άλλον. Ωστόσο, για κάποιους κλιμακώνεται σε σημείο εξάρτησης, πράγμα που σημαίνει ότι αισθάνονται να βγαίνουν εκτός ελέγχου ή ανίκανοι να το σταματήσουν.

Μια από τις βασικότερες αιτίες που η πορνογραφία γίνετε εθιστική οφείλετε στην ντοπαμίνη. Η ντοπαμίνη είναι απλή οργανική ουσία στον εγκέφαλο που δρα ως νευροδιαβιβαστής. Μια ουσία που χρησιμοποιείται από τα νευρικά κύτταρα για να επικοινωνούν μεταξύ τους. Η ντοπαμίνη είναι υπεύθυνη για την εμπειρία της απόλαυσης, συμπεριλαμβανομένης και της σεξουαλικής ευχαρίστησης. Ωστόσο, όταν ο εγκέφαλος υπερφορτώνετε με ντοπαμίνη, μετά από κάποιο διάστημα χάνει την ικανότητα να ανταποκρίνεται με φυσιολογικό τρόπο καθιστώντας τους ανθρώπους λιγότερο επιρρεπείς στο αίσθημα της ευχαρίστησης. Η παρακολούθηση υπερβολικής πορνογραφίας οδηγεί σε υπερπαραγωγή ντοπαμίνης στον εγκέφαλο προκαλώντας λιγότερη ανταπόκριση με αποτέλεσμα να απαιτείται μεγαλύτερη ποσότητα ντοπαμίνης για την επίτευξη της στύσης.

Μετά την υπερβολική έκθεση στην ντοπαμίνη, ο εγκέφαλος χρειάζεται χρόνο για να επανέλθει στα φυσιολογικά του επίπεδα και αυτό μπορεί να διαρκέσει μερικούς μήνες.

Μια άλλη αιτία οφείλεται στην εσφαλμένη αντίληψη και το ψέμα ότι το άτομο δεν τραυματίζει κανέναν συμμετέχοντας σε αυτή. Όταν όμως τα άτομα παρουσιάζουν μια αυξανόμενη ανάγκη έκθεσης στο πορνό για να πάρουν την δόση τους, αυτό αποτελεί και μια από τις βασικότερες αιτίες της δημιουργίας προβλημάτων στην καθημερινή ζωή τους. Πάρα πολλοί άνθρωποι όταν ανακαλύπτουν ότι ο σύζυγος ή σύντροφος παρακολουθεί πορνογραφικό υλικό έχουν αισθανθεί προδομένοι, πληγωμένοι, ανεπιθύμητοι και σχέσεις έχουν καταστραφεί. Θέσεις εργασίας έχουν επίσης χαθεί.

Ο εθισμός στην πορνογραφία είναι συνήθως ένας μυστικός καταναγκαστικός εθισμός και εξαιρετικά επικίνδυνος, μπορεί να κάνει τα άτομα:

• Nα αισθάνονται άσχημα για τον εαυτό τους
• Nα μειώνει την αυτοεκτίμησή τους
• Nα δημιουργεί ανισορροπίες και να αλλάζει την στάση τους στο σεξ διότι οι
  σεξουαλικές προσδοκίες τους παύουν να είναι ρεαλιστικές
• Nα καταστρέφει τις σχέσεις τους
• Nα χάνουν πολύτιμο χρόνο από ενδιαφέρουσες και παραγωγικές δραστηριότητες
• Nα εξαπατούν την ψυχή τους

Η βιομηχανία του πορνό, είναι μια βιομηχανία δισεκατομμυρίων. Ο αριθμός των ιστότοπων στο διαδίκτυο με περιεχόμενο σεξουαλικής φύσης φαντάζει απεριόριστος. Αρκεί να πληκτρολογήσετε την λέξη ¨σεξ¨ στο Google και θα δείτε ένα εικονικό τσουνάμι πορνογραφικών τοποθεσιών.

Έχει διαπιστωθεί ότι ο εθισμός στο πορνό αποτελεί ως πρόβλημα για το 47% των οικογενειών, ότι το 68% των διαζυγίων οφείλετε στο γεγονός πως ένας από τους δυο συντρόφους εμπλέκεται με ένα νέο σεξουαλικό σύντροφο μέσω διαδικτύου και πως το 56% αυτών αφορά τον σύντροφο που έχει εθιστεί στο πορνό.

Ήδη από τα εφηβικά τους χρόνια ξεκινούν οι άνδρες να προγραμματίζονται ενάντια στο φυσιολογικό σεξ, την συναισθηματική εγγύτητα, την αναπαραγωγή, την αγάπη, τον γάμο, και την ευτυχία. Αυτός ο προγραμματισμός του εγκεφάλου τους συμβαίνει σε ασυνείδητο επίπεδο και χωρίς κανένα κόστος μέσω του διαδικτύου.

Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι το 42% των προεφήβων και των εφήβων ηλικίας 10 έως 17 ετών, έχει δει πορνογραφικό υλικό στο Internet. Ορισμένο από αυτό το υλικό μπορεί να λαμβάνεται τυχαία μέσα από ανεπιθύμητα μαζικά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή από φίλους. Η παρέμβαση ιδιαίτερα στα παιδιά, είναι πολύ κρίσιμη και επιβεβλημένη έτσι ώστε τα παιδιά να προστατεύονται και να αποκτούν μια υγιή στάση απέναντι στο σεξ. Η γονεϊκή αδιαφορία ή η αποφυγή, μπορεί να οδηγήσει σε εθισμό του εφήβου στο πορνό, στυτική δυσλειτουργία ή άλλου είδους προβλήματα που σχετίζονται με την οικειότητα.

Το πορνό αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο τα παιδιά ενεργοποιούνται σεξουαλικά, δηλώνει η Mary Sharpe του ιδρύματος Reward Foundation και αυτό συμβαίνει σε μια περίοδο που είναι πιο ευάλωτα από ποτέ στις ψυχικές διαταραχές και τους εθισμούς. Οι περισσότεροι εθισμοί και ψυχικές διαταραχές ξεκινούν από την εφηβεία. Έως και το ένα τρίτο των νεαρών ανδρών εμφανίζουν τώρα στυτική δυσλειτουργία. Έως το 2002, η συχνότητα εμφάνισης του προβλήματος της στυτικής δυσλειτουργίας σε άνδρες κάτω των 40 ήταν περίπου 2-3%. Από το 2008 που η πορνογραφία είναι εύκολα διαθέσιμη, το φαινόμενο αυξάνεται σταθερά.

Δεδομένου ότι το φαινόμενο είναι σχετικά νέο, η πρόσβαση στο Internet υψηλής ταχύτητας σε συνδυασμό με την εύκολη, ιδιωτική πρόσβαση μέσω smartphones, iPad και φορητού υπολογιστή είναι πρόσφατες καινοτομίες, χρειάζεται να πραγματοποιηθούν περισσότερες εμπειρικές μελέτες.

Εν τω μεταξύ, οι εμπειρογνώμονες, συμπεριλαμβανομένων των ψυχολόγων, των ψυχιάτρων και των ουρολόγων, αναφέρονται στο φαινόμενο ως κάτι πρωτόγνωρο δεδομένου ότι κατά τα προηγούμενα χρόνια νεαροί άνδρες θα ήταν στην αιχμή της σεξουαλικής τους ικανότητας. Πιστεύουν ακράδαντα ότι ο εθισμός στο πορνό, αποτελεί ένα τεράστιο πρόβλημα. Όπως και άλλοι εθισμοί εξαθλιώνει την ζωή μιας ολόκληρης γενιάς νέων ανδρών καθώς και της επόμενης.

Ο επιφανής Ευρωπαίος ψυχολόγος Δρ Gerard van den Aardweg, συνοψίζει το πρόβλημα ως εξής:

¨Οι πορνο-σκλάβοι, είναι άντρες απομονωμένοι από τις ανθρώπινες επαφές τους. Μοναχικοί λύκοι. Όσο περισσότερο πορνό παρακολουθούν, τόσο περισσότερο ενισχύουν την παιδική τους ανησυχία και επιθυμία να είναι ¨άνδρες με εξαιρετικές αποδόσεις¨ και τόσο λιγότερο ικανοί να αποδώσουν σεξουαλικά μέσα από τις πραγματικές ζωντανές επαφές¨.

Όπως με κάθε εθιστική συμπεριφορά, η παρακολούθηση πορνό δεν παραδίδει τελικά ποτέ αυτό που φαίνεται να υπόσχεται. Πριν από την προβολή οικοδομείται η προσδοκία, στην συνέχεια αναδύεται ο ενθουσιασμός, σιγά-σιγά ίσως και ένα αίσθημα κολακείας καθώς το πρόσκαιρο αποτέλεσμα της απατηλής λάμψης του πορνογραφικού υλικού επιταχύνεται. Βιώνεται μια αίσθηση υπερφόρτωσης από το εικονικό υλικό, η οποία όμως τελικά όταν εκτονώνεται και σταματά η καταναγκαστική συμπεριφορά, οι περισσότεροι άνθρωποι αισθάνονται χειρότερα από όταν ξεκίνησαν, ήδη έξω από την έκσταση έως και την επόμενη έκβασή της.

Το κόστος του πορνογραφικού υλικού στη ζωή του εξαρτημένου μπορεί να είναι τεράστιο. Η κλινική ύπνωση αντιμετωπίζει επιτυχώς τον εθισμό στο πορνό, επειδή η πορνογραφία και το σεξ εν γένει από μόνο του μπορεί να είναι υπνωτικό. Μερικά από τα σημαντικά ζητήματα στα οποία επικεντρώνεται είναι:

• Στην ανακάλυψη της πυρηνικής αιτίας και των μηχανισμών που ώθησαν το άτομο
  στην αναζήτηση πορνό

• Στην επακόλουθη απόσυρση από την καταναγκαστική συμπεριφορά και στην
  επίλυση των ζητημάτων που αναδύονται σταδιακά

• Στην ντροπή, ενοχή, ταπείνωση και την απώλεια αυτοσεβασμού που προκύπτει
  από την αποκάλυψη του μυστικού στο οικείο περιβάλλον του εξαρτώμενου

• Στην εξισορρόπηση και την αποκατάσταση της απώλειας συναισθηματικής
  οικειότητας και του σεξ. Το σεξ που απεικονίζεται στην πορνογραφία είναι
  πολύ διαφορετικό από αυτό σε μια τυπική υγιή σχέση

• Στην επαναφορά της ισορροπίας, της παραγωγικότητας και της διαχείρισης του
  χρόνου. Πολλοί άνθρωποι με εθισμό στο πορνό επενδύουν έως και 10 ώρες την
  ημέρα, σε κάποιες περιπτώσεις για δυο ή και τρεις συνεχής ημέρες
  παρακολουθώντας πορνό

• Στην απεξάρτηση από τις μη ρεαλιστικές προσδοκίες για το σεξ λόγω υπερβολικής
  έκθεσης στα ¨τέλεια¨ σώματα που φαινομενικά υπόσχονται ¨σεξ οποτεδήποτε και
  οπουδήποτε¨. Οτιδήποτε λιγότερο από το ¨βλέμμα, ντύσιμο, στάσεις πορνοστάρ¨
  μπορεί να είναι βαρετό και παντελώς αδιάφορο για τον εθισμένο στο πορνό

Η αποκατάσταση από αυτήν την εξάρτηση είναι δυνατή. Η κλινική ύπνωση, μπορεί να ανατρέψει τις αρνητικές υποκείμενες σκέψεις και πεποιθήσεις που οδηγούν στην ανεπιθύμητη συμπεριφορά. Η ύπνωση ουσιαστικά σας έφερε σε αυτόν τον κύκλο και μπορεί να σας βγάλει από αυτόν.

Ξεκινά με το αίτημά σας για βοήθεια …

Σχετικά Άρθρα: Στυτική Δυσλειτουργία (Video) …

Μαρία Πέππα
Κλινική Υπνοθεραπεύτρια – Stress Coach

www.hypnotherapy4u.gr