Από: Μαρία Πέππα –

Η θηλυκή αρχή περιγράφεται καλύτερα μεταφορικά ως της μη επιθετικότητας, ενώ η αρσενική αρχή περιγράφεται καλύτερα μεταφορικά ως αυτοάμυνα.

Μια μη ισορροπημένη θηλυκή αρχή είναι επομένως κυρίαρχη και καταναγκαστική στην φύση της και διαδραματίζεται ως επιθετικότητα, παθητικότητα ή παθητική επιθετικότητα, ενώ μια μη ισορροπημένη αρσενική αρχή είναι ασπόνδυλη, άνευρη και υποτακτική.

Μια υγιής θηλυκή αρχή δεν χρησιμοποιεί εξαναγκαστική δύναμη εναντίον των άλλων και σέβεται τα προσωπικά τους όρια ενώ μια υγιής αρσενική αρχή θέτει και επιβάλλει ισχυρά προσωπικά όρια και προστατεύεται από όλους εκείνους που προσπαθούν να παραβιάσουν τον προσωπικό της χώρο.

Αυτές οι δύο αρχές, τόσο στις ισορροπημένες όσο και στις μη ισορροπημένες μορφές τους, κατοικούν εξίσου στα αρσενικά καθώς και στα θηλυκά, οπότε οποτεδήποτε αναφερόμαστε στην αποκαλούμενη τοξική αρρενωπότητα, στην ουσία αναφερόμαστε σε ένα άτομο ασπόνδυλο με αρσενική αρχή σε συνδυασμό με μια υπερβολικά επιθετική θηλυκή αρχή.

Προκειμένου να επιτύχουμε ισορροπημένες εκδηλώσεις και συμπεριφορές στην κοινωνία μας και στον κόσμο γενικότερα, χρειάζεται όλοι μας, αν μη τι άλλο να ξανα-ανακαλύψουμε την ικανότητά μας να θέτουμε και να επιβάλλουμε υγιή όρια και ταυτόχρονα να σεβόμαστε τα όρια των άλλων ανθρώπων.

Αυτό θα διασφαλίσει την ελευθερία μας ή όση από αυτή μας έχει απομείνει και θα κάνει τον κόσμο μας έναν καλύτερο κόσμο για να ζούμε …

Μαρία Πέππα
Κλινική Υπνοθεραπεύτρια – Stress Coach

www.hypnotherapy4u.gr