Από: Μαρία Πέππα

Έχω διαπιστώσει από την πολύχρονη εμπειρία μου ως υπνοθεραπεύτρια, ότι σχεδόν πίσω από κάθε πρόβλημα ανθρωπίνων σχέσεων, κρύβετε σχεδόν πάντα η έλλειψη ουσιαστικής αποδοχής και αγάπης για τον εαυτό.

Η έλλειψη αγάπης για τον εαυτό σας, τον/την σύντροφό σας ή και τα δυο, μπορεί να σας οδηγήσει σε διαμάχες, τσακωμούς, απόσταση, ζητήματα οικειότητας, οικονομικά προβλήματα και διάφορα άλλα. Μόλις ληφθεί η κατάλληλη μέριμνα, η σχέση καταλαμβάνει την θέση που της ανήκει.

Από την στιγμή που δεν αποδέχεστε και δεν αγαπάτε τον εαυτό σας, ανάμεσα σε πληθώρα αρνητικών συναισθημάτων, σας ταλανίζει και η ανασφάλεια. Η ανασφάλεια είναι μια λέξη που ίσως να αναφέρετε συχνά στο λεξιλόγιό σας, εκείνο όμως που ίσως να μην γνωρίσετε είναι ότι όταν την εκστομίζετε επί της ουσίας εκφράζετε τον φόβο σας για κάτι. Η λέξη αυτή προβάλλει συνηθέστερα στις ρομαντικές σχέσεις σας.

Μόλις αρχίσει να σας αρέσει κάποιος, αναδύεται από μέσα σας μια σχεδόν στιγμιαία αντίθετη αίσθηση που είναι ο φόβος.

• Τι θα συμβεί αν δεν του/της αρέσω ?
• Τι θα γίνει αν το μήνυμα που θέλω να περάσω είναι λανθασμένο και αποβεί
μοιραίο ?
• Μήπως χάσω την ευκαιρία να πω και να κάνω το σωστό ?
Στη συνέχεια, αν προκύψει και να ερωτευτείτε, η ανασφάλεια μπαίνει στον αυτόματο πιλότο και ξεφεύγει από κάθε έλεγχο. Όσο περισσότερο επενδύετε από τον εαυτό στην σχέση σας, άλλο τόσο η ανασφάλειά σας εκτοξεύεται στο διάστημα.
• Τι θα συμβεί αν δοθώ απόλυτα σε αυτή τη σχέση και έπειτα όλα καταρρεύσουν ?
• Τι θα γίνει αν χρειαστεί να χωρίσω και να ξεκινήσω πάλι από την αρχή ?
• Τι γίνεται αν αυτή είναι η μοναδική μου ευκαιρία για αιώνια αγάπη και την χάσω ?
• Κι αν η/ο σύντροφός μου δεν με αγαπά πραγματικά ή βρει κάποια άλλη ποιο
ελκυστική από εμένα ?

Η δέσμευση και οι μακροχρόνιες σχέσεις δεν θεραπεύουν την ανασφάλεια ως δια μαγείας. Μπορεί να έχετε ένα σύζυγο ή σύντροφο που να είναι απόλυτα αφοσιωμένος σε εσάς και η ανασφάλεια να σας τραβήξει αναπάντεχα το χαλί κάτω από τα πόδια ανά πάσα στιγμή.

Τελικά, ο φόβος που σας καθηλώνει σχετίζεται με την αίσθηση πως δεν είστε αρκετά καλός/ή για να απολαμβάνετε το είδος της αγάπης που επιθυμείτε και πως θα γεράσετε μέσα στην μοναξιά βολοδέρνοντας στο άδειο σπιτικό σας σαν την άδικη κατάρα.

Ο καθένας από εμάς μπορεί να βιώνει λίγη ανασφάλεια. Αν κάποιος από του οικείους σας προσπαθήσει να σας διαβεβαιώσει για το αντίθετο, μάλλον κοροϊδεύει τον εαυτό του. Αυτό συμβαίνει επειδή ο φόβος είναι ένα θεμελιώδες ανθρώπινο συναίσθημα και η επιθυμία να αγαπηθούμε είναι επίσης οικουμενική και δεν εξαιρεί κανέναν.

Όλοι μας θέλουμε να αγαπάμε και να μας αγαπούν, οπότε μόλις αποκτούμε την αίσθηση ότι συναντήσαμε εκείνο το άτομο που νιώθουμε πως αρχίζει να μας συγκλονίζει και πως το ρομαντικό μας σχετίζεστε ολοένα και δυναμώνει, αυτόματα, αναδύεται από μέσα μας και η σκιά του φόβου.

Η αίσθηση της ανασφάλειας δεν ερμηνεύεται πάντα ως κάτι κακό όταν αυτή συμβαίνει. Ο φόβος είναι ένα μήνυμα. Μια σημαντική ένδειξη πως κάτι ήρθε να κλονίσει την σχεσιακή μας αρμονία και το οποίο χρειάζεται προσεκτικά να διερευνηθεί, να απαντηθεί και να αφομοιωθεί το μάθημα που ήρθε να σας δώσει.

Τα προβλήματα δημιουργούνται όταν η ανασφάλεια γίνετε κυρίαρχη και καταβαραθρώνει το καλύτερο και πολυτιμότερο μέρος του εαυτού και της προσωπικότητάς σας.

Πώς να εντοπίσετε εάν η ανασφάλεια καταστρέφει τις σχέσεις σας …

Θα γνωρίζετε ότι η ανασφάλεια ξεφεύγει από τον έλεγχο εάν έχετε την τάση να γίνεστε επιφυλακτικοί και καχύποπτοι στις ρομαντικές σας σχέσεις.

Θα σαρώνετε εξονυχιστικά τον/την σύντροφό σας για οποιαδήποτε ένδειξη τις περισσότερες φορές αβάσιμη όταν δεν σας δίνει ιδιαίτερη προσοχή. Θα οδηγήσετε τον εαυτό σας στην τρέλα σε περίπτωση που πιάσει την κουβέντα με έναν άγνωστο σε εσάς προσκεκλημένο σε ένα πάρτι που παραβρεθήκατε από κοινού.

Ανεξάρτητα από το πόσες φορές η/ο αγαπημένος σας, σας διαβεβαιώνει πως σας αγαπά, ποτέ δεν επαρκούν για να καλύψετε την ανασφάλειά σας.

Μπορεί να αγοράσετε ένα σπίτι, να δημιουργήσετε κοινή περιουσία, να παντρευτείτε και να κάνετε οικογένεια, πάντα θα αναδύετε όμως από μέσα σας αυτό το ασταθές συναίσθημα ότι η/ο σύντροφός σας δεν σας αγαπά πραγματικά ή όσο θα θέλατε να σας αγαπά. Ίσως ακόμη και να αρχίσετε να φαντάζεστε ότι παραμένει μαζί σας απλά από καθήκον, δέσμευση ή συνήθεια.

Αναζητάτε λόγους και αιτίες που να σας επιβεβαιώνουν ότι η/ο σύντροφός σας δεν είναι ευχαριστημένος μαζί σας. Αν για παράδειγμα αρχίσει να ενδιαφέρεται για ένα νέο χόμπι, νομίζετε πως ψάχνει απλά μια δικαιολογία για να περάσει τον ελεύθερο χρόνο του μακριά από εσάς αντί να τον μοιραστεί μαζί σας.

Αν ξεκινήσει δίαιτα τα πράγματα γίνονται ακόμη χειρότερα. Θεωρείτε βέβαιο πως έχει εμπλακεί σε μια άλλη, παράλληλη σχέση. Εάν σας μιλήσει για τον νέο συνεργάτη που μόλις προσχώρησε στην εταιρία που εργάζεται, θα αρχίσετε να αναρωτιέστε αν τον βρίσκει ελκυστικότερο από εσάς.

Στις περισσότερες περιπτώσεις τίποτα από τα παραπάνω δεν ευσταθεί. Απλά δημιουργείται από μόνοι σας την κατάσταση που φοβάστε. Κάθε φορά που λειτουργείτε κάτω από την σκιά των φόβων όπως αυτοί που αναφέρθηκαν πιο πάνω, απομακρύνετε όλο και περισσότερο την αγάπη από κοντά σας.

Ο υπερβολικός σας φόβος / ανασφάλεια, καθιστά πρακτικά αδύνατες εκείνες τις προϋποθέσεις που δημιουργούν ή προάγουν τα όμορφα, θετικά συναισθήματα που είναι τόσο σημαντικά για μια δυνατή ρομαντική σχέση.

Όσο περισσότερο ανησυχείτε ότι ο/η σύντροφός σας θα σας εγκαταλείψει, τόσο μεγαλύτερη ένταση δημιουργείται. Αντί να αισθάνεστε πως αγαπιέστε, η/ο σύντροφός σας αισθάνεται υπό συνεχή παρακολούθηση, καταπιεσμένος/η και ανεπαρκής. Αναζητώντας την αιώνια πίστη, υπακοή ή υποταγή της/του συντρόφου σας, του στέλνετε επίσης το μήνυμα ότι δεν τον εμπιστεύεστε όταν δηλώνει πως σας αγαπά.

Μπορεί να προσπαθεί ακατάπαυστα να σας κατευνάσει και να σας αποδείξει πόσο πολύ σας αγαπά, ποτέ όμως αυτό δεν είναι αρκετό. Παράλληλα δε, γίνετε τόσο εξουθενωτικός σαν τρόπος της κοινής καθημερινής ζωής σας, με αποτέλεσμα ο χειρότερος εφιάλτης σας να γίνεται πραγματικότητα. Αγανακτεί και σας εγκαταλείπει.

Όταν κυριαρχεί η ανασφάλεια στις σχέσεις σας, μπορείτε να είστε σίγουροι για ένα πράγμα …

Δεν αγαπάτε, δεν τιμάτε και δεν σέβεστε αρκετά τον εαυτό σας

Επιφανειακά, μπορεί να φαίνεται ότι η ανασφάλεια που νιώθετε αφορά τους άλλους που σας κάνουν να αισθάνεστε με αυτό τον τρόπο, στην πραγματικότητα όμως αφορά τον τρόπο που εσείς σχετίζεστε με τον εαυτό σας.

Εάν δεν πιστεύετε αληθινά ότι αξίζετε την αγάπη ακριβώς έτσι όπως είστε για αυτό που είστε, τότε δεν θα είστε σε θέση να την προσφέρετε εσείς στον εαυτό σας. Απορρίπτεται τον βασικό πυρήνα του εαυτού σας και λόγω αυτής της θεμελιώδους διαφοράς, αυτομάτως θα φοβάστε και την απόρριψη των συντρόφων σας.

Έτσι, έως ότου δεσμευτείτε να αγαπήσετε τον εαυτό σας, να συμφιλιωθείτε και να αγαπήσετε τον φόβο σας και να μην εγκαταλείπετε την φροντίδα του εαυτού σας, ποτέ δεν θα είστε χαρούμενοι και πλήρεις σε μια ρομαντική σχέση.
Ο μόνος τρόπος για να δοθεί ένα τέλος σε αυτή την τόσο εξουθενωτική δυσάρεστη κατάσταση είναι να επικεντρωθείτε κυρίως στον εαυτό σας αντί στην/στον σύντροφό σας.

Χρειάζεται πρώτα απ’ όλα να δεσμευτείτε να αγαπάτε τον εαυτό σας ανεξάρτητα από το ποιος ή ποια βρίσκεται δίπλα σας. Η ειρωνεία είναι ότι μόλις το κάνετε αυτό, θα ανακαλύψετε ότι οι άλλοι άνθρωποι θα εκτιμούν, θα σέβονται και θα απολαμβάνουν την παρουσία σας στο πλευρό τους.

Ο ταχύτερος δρόμος για μια ασφαλή ρομαντική σχέση …

Μετά από την συνεργασία μου με εκατοντάδες ανθρώπους και ζευγάρια την τελευταία δεκαετία, έχω επανειλημμένα διαπιστώσει ότι ο ταχύτερος δρόμος για μια ασφαλή ρομαντική σχέση είναι να μάθετε να αγαπάτε πρώτα τον εαυτό σας.

Μόλις μάθετε να αγαπάτε τον εαυτό σας …

• Η ζωή κυλά ευκολότερα και η αγάπη σας χτυπά την πόρτα γρηγορότερα
• Η ενέργειά σας απελευθερώνεται γιατί δεν φοβάστε πλέον την απόρριψη ή να
μην πληγωθείτε
• Οι σχέσεις σας ξεδιπλώνονται ευχάριστα, με ενθουσιασμό και αυθεντική
απόλαυση
• Αισθάνεστε την αγάπη της/του συντρόφου σας σαν ένα θαυμάσιο μπόνους ή
πολύτιμο δώρο που προστίθεται στην ήδη υπάρχουσα εκπληκτική και υπέροχη
ζωή σας
• Απελευθερώνεστε από τις περιοριστικές πεποιθήσεις σας, τους φόβους, τις
αμφιβολίες και την χαμηλή αυτοεκτίμηση που σας οδήγησαν στο σκοτεινό
μονοπάτι της ανασφάλειας και επομένως σας εμποδίζουν να αποδέχεστε τον
εαυτό σας, να είστε πραγματικά ευτυχισμένοι και να απολαμβάνετε την αγάπη
με τρόπο υγιή

Στο hypnotherapy4u, μέσα από βιωματικές ασκήσεις εξατομικευμένες για την δική σας περίπτωση, θα μάθετε πώς να αγαπάτε τον εαυτό σας σε τρεις βασικούς τομείς …

• Να αποδέχεστε και να αγαπάτε όλα τα συναισθήματά σας
• Να αποδέχεστε και να αγαπάτε το σώμα σας
• Να αποδέχεστε και να αγαπάτε τον εαυτό σας μέσα στις σχέσεις σας

Αυτοί είναι οι βασικοί τομείς όπου οι άνθρωποι συνήθως βιώνουν την μεγαλύτερη αντίσταση και εξαιτίας τους η αγάπη γίνετε τόσο οδυνηρή. Από την στιγμή που θα δουλευτούν, θα αισθανθείτε την ανασφάλεια να χαλαρώνει πανεύκολα την δαμόκλειο σπάθη της και το ρομαντικό πεπρωμένο σας να αλλάζει …

Σχετικά άρθρα …

Είμαστε αυτό που Νιώθουμε …

Όταν Εξαπολύουμε το Φταίξιμο στο Ταίρι μας …

Για Απεριόριστη Αυτοπεποίθηση …

Μαρία Πέππα

Stress Management Coach – Υπνοθεραπεία
hypnotherapy4u.gr