Από: Μαρία Πέππα –

Κάθε φορά που νιώθουμε πως είμαστε με ολόκληρο το είναι μας στο ¨εδώ και τώρα μας¨, αποκτούμε μεγαλύτερη επίγνωση, αυξημένη εστίαση της προσοχής και κυρίως ηρεμία. Παρόλα αυτά, οι περισσότεροι από εμάς απορροφημένοι από τα γεγονότα της αδυσώπητης καθημερινής μας πραγματικότητας, από τους εσωτερικούς διαλόγους και παιχνιδίσματα του νου που έχει συνηθίσει να πηγαινοέρχεται ανάμεσα σε παρελθόν και μέλλον, ασχολούμαστε με το ¨εδώ και τώρα μας¨ ελάχιστα έως και καθόλου.

Ωστόσο, όταν βρισκόμαστε σε αυτή την κατάσταση της ύπαρξης, ακούμε τον εαυτό μας και τους άλλους καλύτερα, ερμηνεύουμε καλύτερα και σαφώς επικοινωνούμε καλύτερα. Αυτό σημαίνει πως οι αλληλοεπιδράσεις μας βασίζονται περισσότερο στα πραγματικά γεγονότα και καταστάσεις, παρά στην αντίληψή μας για αυτά που στις περισσότερες των περιπτώσεων αποδεικνύεται λανθασμένη.

Έχω καταλήξει να πιστεύω ότι η πρακτική εξάσκηση της ¨ενσυνειδητότητας¨ ή αγγλιστί ¨mindfulness¨ καθότι είναι δύσκολο να αποδοθεί με ακρίβεια ο όρος στα ελληνικά και που αναφέρεται στην κατάσταση κατά την οποία κάποιος είναι επικεντρωμένος και έχει επίγνωση για το τι του συμβαίνει στο ¨παρόν¨, είναι μια απλή και μαγική λύση για την αντιμετώπιση της κάθε δυσκολίας, γενικότερα ένα ανεκτίμητο εργαλείο ζωής.

Τι είναι η Ενσυνειδητότητα ή Mindfulness ?

Πρόκειται για την αύξηση της συνειδητοποίησης του τι συμβαίνει στο νου, στο σώμα και στο περιβάλλον μας με τρόπο που καλλιεργεί την συνειδητή μας προσοχή και την αποδοχή της κάθε στιγμής, δίχως καμία κριτική σκέψη. Απλά παρατηρούμε τα πράγματα να συμβαίνουν, να πηγαίνουν και να έρχονται σαν από μόνα τους.

Η ενσυνειδητότητα, μας βοηθά να ανακαλύψουμε και να έρθουμε αντιμέτωποι με τους περιορισμούς μας, να διερευνήσουμε καινούργια μονοπάτια και γιατί όχι, να υιοθετήσουμε λύσεις εναλλακτικές. Μας διευκολύνει έτσι ώστε να κρατήσουμε αποστάσεις ή αν θέλετε να κάνουμε ένα διάλειμμα από τους ακατάπαυστους εσωτερικούς και εξωτερικούς θορύβους της καθημερινής ζωής, που όλοι μας έχουμε τόσο πολύ ανάγκη.

Υποκείμενα καθημερινών βομβαρδισμών με εκατομμύρια ερεθίσματα, δημιουργούμε, έτσι είμαστε φτιαγμένοι, νοητικά μοντέλα για να καταφέρουμε να ανταπεξέλθουμε. Γενικεύσεις, παραδοχές και πεποιθήσεις για τον κόσμο καθώς και τους εαυτούς μας. Αντί να βλέπουμε την κάθε εμπειρία με φρέσκο μάτι, αντιδρούμε στην ζωή σύμφωνα με τις ασυνείδητες πεποιθήσεις μας, φορεμένες πάνω μας από τα πρώιμα τα χρόνια μας και τα επαναλαμβανόμενα, συνηθισμένα πρότυπα της σκέψης μας. Αυτά, τα ασυνείδητα πρότυπα είναι που μας διατηρούν αμετακίνητους και επηρεάζουν την ικανότητά μας να είμαστε αυθεντικοί και να προσφέρουμε χωρίς πρόθεση, αβίαστα, από το απόθεμά μας, τον απεριόριστο πλούτο που ενυπάρχει μέσα μας.

Τα αποτελέσματα των επιστημονικών ερευνών για την ενσυνειδητότητα είναι καταιγιστικά και αναμφισβήτητα. Πάνω από 40 χρόνια κλινικής έρευνας και μελέτης αποδεικνύουν τα σημαντικά οφέλη της ενσυνειδητότητας στην αυξημένη πνευματικότητα, την μείωση της ανησυχίας και του στρες, τις νευρολογικές διεργασίες, την γενικότερη υγεία, την παραγωγικότητα στην εργασία κλπ.

Η πρόσφατη έρευνα που διεξήγαγε το The Institute for Mindful Leadership προϊόν πρακτικής εκπαίδευσης της ¨ενσυνειδητότητας¨ σε 123 ηγετικά και διευθυντικά στελέχη της General Mills έδωσε τα αποτελέσματα που ακολουθούν: 

• 48% αύξηση της ικανότητας εστίασης
• 40% αύξηση της ατομικής παραγωγικότητας
• 34% αύξηση της δυνατότητας θέσπισης προτεραιοτήτων
• 31% αύξηση της ικανοποίησης των υπαλλήλων τους
• 34% αύξηση της ικανότητας εκτέλεσης καθηκόντων υπό πίεση

Από εγκεφαλικές απεικονίσεις, ερευνητές των νευροεπιστημών έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα πως, οι άνθρωποι που ασκούν την πρακτική της ενσυνειδητότητας αυξάνουν τόσο την δραστηριότητα όσο και το μέγεθος του προμετωπιαίου φλοιού, που είναι ένα σημαντικό κέντρο ελέγχου στην περιοχή του εγκεφάλου τους, με αποτέλεσμα να βιώνουν οφέλη που σχετίζονται με:

• Αυξημένη Επίγνωση
• Ευκολότερη Συγκέντρωση της Προσοχής
• Ταχύτερη Λήψη αποφάσεων
• Αντικειμενικότερη Κρίση
• Ενσυναίσθηση
• Καταλληλότερη κοινωνική συμπεριφορά

Οι ερευνητές έχουν επίσης διαπιστώσει ότι, η πρακτική της ενσυνειδητότητας προκαλεί την συρρίκνωση της αμυγδαλής. Η αμυγδαλή είναι το κέντρο του εγκεφάλου που σχετίζεται με την αντίδραση της ¨μάχης ή φυγής¨ όταν βρισκόμαστε αντιμέτωποι με δύσκολες καταστάσεις και που ρυθμίζει:

• Τον φόβο
• Τις αντιδράσεις μας
• Την αντίσταση στο άγχος

Αναφορικά με την υγειονομική περίθαλψη, η έρευνα μας αποκαλύπτει ότι η πρακτική της ενσυνειδητότητας:

• Αυξάνει την ανοσοσφαιρίνη-Α (αντίσωμα κατά της μόλυνσης)
• Μειώνει τους δείκτες της σωματικής φλεγμονής
• Μειώνει τα επίπεδα κορτιζόλης (ορμόνη του στρες)
• Μειώνει την αρτηριακή πίεση
• Μειώνει το άγχος

Συνοπτικά, η έρευνα μας λέει ότι η πρακτική της ενσυνειδητότητας είναι ένα απλό αλλά από τα ισχυρότερα εργαλεία μας για την ενίσχυση της υγείας, της γνωστικής λειτουργίας και της απόδοσής μας.

Η 5λεπτη και πολύ εύκολη πρακτική διαλογιστική άσκηση που ακολουθεί, ας αποτελέσει την αφετηρία έτσι ώστε να εντάξετε την ενδυνειδητότητα στην καθημερινή σας πραγματικότητα, να την κάνετε μέρος της βιωματικής εμπειρίας σας για περισσότερη ηρεμία και γαλήνη στην ζωή σας.

5Λεπτη διαλογιστική άσκηση για ηρεμία & γαλήνη …

Ξεκινήστε την άσκησή σας σε οποιανδήποτε χώρο ή στάση σας εξυπηρετεί καλύτερα. Ανεξάρτητα από τα αν είστε ξαπλωμένοι στο κρεβάτι σας, στον καναπέ του σαλονιού σας ή καθισμένοι αναπαυτικά στην πολυθρόνα του γραφείου σας.

Βήμα 1: Εισπνεύσετε για μερικά λεπτά χαλαρά, στον δικό σας ρυθμό, χωρίς καμία ιδιαίτερη προσπάθεια. Απλά, επιτρέψτε στην αναπνοή σας να εισχωρήσει βαθιά και νιώστε την να γεμίζει το στομάχι σας.

Bήμα 2: Κλείστε τα μάτια σας και μέσα από την οθόνη του νου σας, φανταστείτε την ηρεμία σα να έχει χρώμα. Τι χρώμα θα μπορούσε να είναι ? Μπορείτε να την φανταστείτε με το αγαπημένο σας.

Βήμα 3: Τώρα, κάνετε το ίδιο με το στρες σας. Φανταστείτε το στρες σας να έχει χρώμα. Τι χρώμα θα μπορούσε να είναι ?

Βήμα 4: Τώρα, απλά εισπνεύσετε το χρώμα που φανταστήκατε και αντιπροσωπεύει την ηρεμία σας και εκπνεύστε το χρώμα που συνδέσατε με το άγχος σας.

Βήμα 5: Eπαναλάβετε τα παραπάνω βήματα λαμβάνοντας βαθιές, αργές εισπνοές και εκπνεύστε χωρίς βιασύνη για 5 λεπτά.

Βήμα 6: Μπορείτε και λιγότερα ή και περισσότερα λεπτά. Εσείς έχετε τον έλεγχο. Συντονιστείτε με την σοφία του σώματός σας, ακολουθείστε τα μηνύματά του.

Βήμα 7: Όταν αισθάνεστε πως η διαδικασία έχει ολοκληρωθεί, απλά ανοίγετε τα μάτια σας συνεχίζοντας με τα υπόλοιπα καθήκοντά σας.

Μοιραστείτε αυτή την 5λεπτη διαλογιστική άσκηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να ωφεληθούν και οι φίλοι σας.

Μπορείτε να εξερευνήσετε και το κανάλι μου στο Youtube (εδώ), εάν επιθυμείτε να διευρύνετε τις διαλογιστικές επιλογές σας …

Μαρία Πέππα

Stress Management Coach – Hypnotherapist

www.hypnotherapy4u.gr