Από: Μαρία Πέππα –

Ο νους δεν σταματά να σκέφτεται ποτέ, γιατί έτσι είναι προγραμματισμένος. Αυτός είναι ένας από τους τρόπους λειτουργίας του. Ενσύρματα καλωδιωμένος μας κρατά σταθερά στο παρελθόν και μας ωθεί να συλλογιζόμαστε τι πιθανά θα μπορούσε να πάει στραβά στο μέλλον.

Η δυνατότητα της ανάλυσης του παρελθόντος για να ξεδιαλύνουμε την ήρα από το σιτάρι, δηλαδή τις ευχάριστες από τις δυσάρεστες εμπειρίες μας, αποτελεί μέρος ενός συστήματος με απώτερο σκοπό την επιβίωσή μας.

Η μάθηση για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου και την μεγιστοποίηση των μελλοντικών θετικών εμπειριών είναι χρήσιμες δεξιότητες που μας βοηθούν στην καθημερινότητά μας και μας διατηρούνε ζωντανούς.

Δυστυχώς όμως, η ικανότητά μας να αξιολογούμε τους μελλοντικούς κινδύνους δεν είναι πάντα ακριβής. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι περισσότεροι από εμάς να παγιδευόμαστε σε αέναους κύκλους άγχους, ανησυχίας, κατάθλιψης, ακόμη και σε ψυχοσωματικές ασθένειες και χρόνιους πόνους.

Υπάρχουν φορές, που αυτή η κατάσταση του νου φαντάζει αδιέξοδη. Την στιγμή όμως που θα αποφασίσουμε να αναλάβουμε την ευθύνη που έχουμε απέναντι στον εαυτό, φροντίζουμε και κάτι να κάνουμε. Κανένας άλλος δεν μπορεί να το κάνει για μας, ας το πάρουμε απόφαση λοιπόν και ας προχωρήσουμε στην πράξη.

Τρόποι υπάρχουν πολλοί. Μια απλή έρευνα στο διαδίκτυο θα μας βοηθήσει να το διαπιστώσουμε. Ένας όμως από τους αναμφισβήτητα αποτελεσματικότερους τρόπους και με την επιστημονική τεκμηρίωση παρά το πλευρό μας είναι και ο διαλογισμός. Μας βοηθά με πολύ αποτελεσματικό τρόπο να ξεφύγουμε από τα επαναλαμβανόμενα αρνητικά νοητικά μοτίβα μας.

Ο διαλογισμός επαν-εκπαιδεύει τον εγκέφαλο και μειώνει το άγχος

Ένα από τα πρώτα πράγματα που παρατηρούμε συνήθως όταν επιλέγουμε την πρακτική του διαλογισμού είναι, το πόσο συχνά κάνουμε φοβισμένες σκέψεις για το μέλλον και οι οποίες προέρχονται από τις εμπειρίες μας στο παρελθόν. Τον τρόπο που τις ανατροφοδοτούμε συστηματικά και το βίωμα του τρόμου και του άγχους για οτιδήποτε δυσάρεστο έως σήμερα μας έχει συμβεί, ενώ παράλληλα ελπίζουμε σε ευχάριστες μελλοντικές εκβάσεις. Ακόμη και η πιο απλή σκέψη μπορεί να μας προκαλέσει άγχος.

Ο Mark Twain, βρισκόταν κοντά στο τέλος της ζωής του όταν μας περιέγραψε με εξαιρετικό τρόπο: ¨Είμαι γέρος τώρα. Έχω ζήσει μια μακρά και δύσκολη ζωή γεμάτη με τόσες πολλές κακοτυχίες, οι περισσότερες από τις οποίες δεν συνέβησαν ποτέ¨.

Είναι εξαιρετικά εύκολο να το αναγνωρίσουμε αυτό να συμβαίνει και στον εαυτό μας. Αφιερώστε λίγο χρόνο για να σκεφτείτε κάτι που σας κάνει να ανησυχείτε και απαντήσετε με ειλικρίνεια. Είναι η σκέψη μου μια σκέψη του:

• Παρελθόντος
• Παρόντος
• ή του μέλλοντος

Μερικές φορές οι άνθρωποι λέμε: ¨Είμαι πραγματικά ανήσυχος για αυτό που μου συνέβη σήμερα το πρωί¨. Αλλά με πιο προσεκτική εξέταση, συνειδητοποιούμε ότι είναι βράδυ και εμείς είμαστε πραγματικά ανήσυχοι, αγχωμένοι και ουσιαστικά φυλακισμένοι σε κάτι που ήδη συνέβη το πρωί.

Δεν είναι αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ένας από τους τρόπους με τους οποίους η διαλογιστική πρακτική μπορεί να μας βοηθήσει με το άγχος είναι ότι απλά μας βοηθά να εκπαιδεύσουμε τον εγκέφαλο και το νου να μάθει να εστιάζει την προσοχή του στην παρούσα στιγμή. Επειδή για τους περισσότερους από εμάς, η παρούσα στιγμή είναι συνήθως αρκετά ασφαλής, μπαίνοντας σε διαλογιστική κατάσταση επιτυγχάνουμε την μείωση του άγχους μας.

Ο διαλογισμός αυξάνει την αντοχή στο άγχος

Όλοι μας αντιμετωπίζουμε το άγχος σαν κάτι πολύ δυσάρεστο και επιθυμούμε το συντομότερο δυνατόν να απαλλαγούμε από τις δυσάρεστες αισθήσεις στο σώμα μας και τα δυσάρεστα συναισθήματά μας. Όμως, οι απεγνωσμένες μας προσπάθειες να αποφύγουμε το άγχος, παρότι δύσκολα το αντιλαμβανόμαστε, είναι στην πραγματικότητα ο πυροκροτητής καθώς και ο συντηρητής των περισσότερων αγχωδών διαταραχών μας. Έτσι λοιπόν, αντί να προσπαθούμε να απαλλαγούμε από το άγχος, όταν ασκούμε τους εαυτούς μας στην διαλογιστική πρακτική διευρύνουμε και την ικανότητά μας για να το αντέξουμε.

Ο διαλογισμός δεν είναι μια ιδέα ή μια πρακτική του σήμερα. Φέρει μαζί της μια ιστορία 2.500 χρόνων. Ας δούμε τι λέει ο Βούδας για την ανησυχία και το άγχος.

¨Γιατί στέκομαι παραμονεύοντας την ανησυχία και το άγχος ? Τι θα συμβεί αν καθυποτάξω την ανησυχία και το άγχος διατηρώντας στάση ακλόνητη όταν έρχεται καταπάνω μου ? Καθώς περπατούσα, η ανησυχία και το άγχος ερχόταν καταπάνω μου. Δεν στάθηκα, ούτε κάθισα, ούτε ξάπλωσα έως ότου η ανησυχία και το άγχος μαλάκωσαν, ησύχασαν¨

Αυτό που μας λέει ο Βούδας είναι ότι, όταν αναδύεται η ανησυχία και το άγχος, αντί να κάνει κάτι προσπαθώντας να νιώσει καλύτερα ή να προσπαθήσει να τα διώξει μακριά, μένει με αυτά έως ότου να φύγουν από μόνα τους.

Πώς να Φιλιώσετε με την Ανησυχία και το Άγχος σας …

Άσκηση …

Ξεκινήστε φέρνοντας την προσοχή σας στις αισθήσεις στο σώμα σας. Ίσως στην αναπνοή, στο στήθος ή σε οποιοδήποτε άλλο μέρος του σώματός σας. Συνεχίστε με την προσοχή σας ήπια στραμμένη σε αυτό το μέρος του σώματός σας για λίγα λεπτά ακόμη.

Στη συνέχεια, δείτε εάν μπορείτε να εντοπίσετε την ανησυχία ή το άγχος σας σε κάποιο σημείο του σώματός σας και απλά παρατηρήστε πώς αισθάνεστε.

Σε περίπτωση που αδυνατείτε να εντοπίσετε κάποιο σημείο στο σώμα σας, ανακαλέστε μια φοβική σκέψη ή εικόνα από το πρόσφατο παρελθόν σας έτσι ώστε να τα προκαλέσετε. Θέλουμε να αποκτήσετε μια δυνατή αίσθηση της ανησυχίας ή του άγχους σας σε αυτή την άσκηση για να έχει και τα αναμενόμενα αποτελέσματα η εφαρμογή της.

Την στιγμή που θα αισθανθείτε την ανησυχία ή το άγχος σας να εκδηλώνεται, συνεχίστε άφοβα κάνοντάς τα όσο πιο έντονο μπορείτε. Στην συνέχεια απλά εστιάστε την προσοχή σας στην αναπνοή και παρατηρήστε πως αισθάνεστε στο σώμα σας. Καλωσορίστε τα όπως έναν φίλο σας επαναλαμβάνοντας μέσα σας ¨Είσαι η ανησυχία ή το άγχος μου. Σε γνωρίζω από παλιά. Με έχεις επισκεφθεί σε πολλές περιπτώσεις. Καλωσόρισες κοντά μου¨.

Συνεχίστε με την εισπνοή και την εκπνοή, καθώς και να καλωσορίζετε την αίσθηση του άγχους ή της ανησυχίας σας.

Όταν νιώσετε πως η αίσθηση του άγχους – ανησυχίας έχει αρχίσει να εξασθενεί, κάνετε ότι χρειάζεται να κάνετε για να το επαναφέρετε συνεχίζοντας να ασκείστε στην αναπνοή και το καλωσόρισμα της αίσθησης του άγχους ή ανησυχίας σας. Θα διαπιστώσετε μετά από λίγο ότι θα δυσκολευόσαστε όλο και περισσότερο να τα διατηρήσετε.

Αυτή η άσκηση είναι εξαιρετικά ωφέλιμη γιατί θα σας βοηθήσει να διαπιστώσετε με έναν τρόπο βιωματικό πως όταν αβίαστα επιτρέπετε στο άγχος ή στην ανησυχία σας να φεύγει και να έρχεται, σας εγκαταλείπει όπως τα συννεφάκια στον ουρανό και πως τις περισσότερες φορές η ταύτισή σας με αυτή την κατάσταση της ύπαρξής σας είναι που δημιουργεί τις αγχώδεις διαταραχές σας και όχι το άγχος σας ή η ανησυχία σας αυτά  καθ΄ εαυτά.

Μπορείτε να συνοδεύσετε την άσκησή σας και με τους αγαπημένους σας ήχους χαλαρωτικής μουσικής …

Μαρία Πέππα
Stress Coaching – Υπνοθεραπεία
www.hypnotherapy4u.gr